Opakowania do warzyw i owoców

Pakowanie warzyw i owoców przy zakupach to rutynowe, codzienne czynności. Zwiększona świadomość ekologiczna konsumentów powoduje jednak, że zaczynają oni coraz bardziej wymagać i kierować się przyjaźnią w stosunku do środowiska. Wybór opakowania jest przemyślany – jego jakość podlega dyskusji, a producenci muszą zmierzyć się z zaspokojeniem współczesnym potrzeb. Opakowania do warzyw i owoców są dziś różnorodne w kształcie, materiale i kolorze, Na rynku nie brakuje konkurencji, dlatego ważne jest, aby nie lekceważyć tego elementu zakupów już podczas dostawy do detalistów. Tendencje i prognozy wskazują na to, że wspomniana świadomość konsumencka i odchodzenie od pospolitości i nadmiaru opakowań będzie stale wzrastać. To ważna informacja dla wszystkich, którym zależy na właściwym produkowaniu opakowań.

 ROLA OPAKOWAŃ – PO CO?

Najważniejszym zadaniem opakowań jest oczywiście zapewnienie właściwych warunków transportowych dla żywności. Do klienta musi ona dotrzeć w jak najlepszym stanie, zachowując swoje właściwości zarówno estetyczne jak i odżywcze. Opakowania do warzyw i owoców chronią przed mechanicznymi urazami i korzystnie wpływają na jakość dostarczenia produktu. Sposób i forma transportu decydują również o poziomie ekspozycji w sklepie, bez której wszelka wymiana handlowa jest niemożliwa.

OPAKOWANIA – RODZAJE

Najbardziej ekologiczne są kartony. Podstawowe rozróżnienie tych opakowań dotyczy sposobu formowania –  kartony mogą być sklejane lub rozkładane. Składane opakowania do warzyw i owoców wydają się praktyczniejsze, dlatego, że można je rozłożyć, by w dowolnym momencie ponownie złożyć. Jest to szybkie, ekonomiczne i zdecydowanie trwałe. Inne rodzaje opakowań to:

  • tacki i wytłoczki (stosowany np. do warzyw korzeniowych tj. pietruszka)
  • plastikowe pudełka (używane najczęściej do transportu pomidorów)
  • plastikowe torby (zapobiegają więdnięciu warzyw np. sałaty, buraku cukrowego lub szpinaku)

OPAKOWANIA DO WARZYW I OWOCÓW – CZY WPŁYWAJĄ NA CENĘ?

Wielu klientów zastanawia się często czy istnieje związek między sposobem pakowania a ceną produktu. Powszechnie wydaje się, że opakowania do warzyw i owoców podnoszą ich koszty i lepiej skorzystać z tych, które leżą luzem. Nie zawsze jednak jest to możliwe. O ile dostępność jabłek, pomidorów czy śliwek leżących luzem jest szeroka, o tyle liście szpinaku trzeba już kupić w opakowaniu. Czy to co zapakowane jest więc droższe? Taka opinia jest mylna i nie znajdzie uzasadnienia w każdym przypadku. Ceny żywności zależą od wielu czynników, a koszty samych opakowań są często na tyle niskie, że nie mogłyby wpływać na ostateczną, sfinalizowaną cenę produktu w sklepie. Poza tym, rozdzielanie warzyw i owoców na te, które zostaną zapakowane i na te, które nie zostaną zapakowane, zależy po prostu od wielkości produktu. Większe pomarańcze zostaną przedstawione luzem na styropianowej blaszce, mniejsze detaliści zapakują w ekologiczną siatkę bez możliwości rozerwania przed zakupem. Nie istnieje także stała zależność płatnicza między tym podziałem.

 

Więcej o opakowaniach znajdziesz na:

Opakowania do warzyw i owoców a materiały, z jakich są wykonane